FORUMETS REGLER!

FORUMETS REGLER!

Inläggav Raptor » mån nov 22, 2010 5:00 pm

Allmänt

Syftet med det här forumet är att du ska ha en plats att diskutera och ta del av allmän information om Eleria-kampanjen, saker som rör föreningen Eleria-lajvs medlemmar och annat av allmänt intresse för lajvare. På forumet finns regler som du ska följa för att forumet ska vara så trevligt, användbart, tillgängligt och ändamålsenligt som möjligt. Om du inte respekterar reglerna kommer du att varnas och eventuellt stängas av.

När det står "vi" och "oss" i den här texten syftar det på forumets funktionärer:

Huvudadmin admin (Douglas Metso, hellmo (at) live.se)
Admin Robert (Robert Hamberg, robert.u.hamberg (at) gmail.com)
Moderator Raptor (Kaj Gyllinger, xriddx (at) hotmail.com)
Moderator Ester (Maria Bernäng, maria.bernang (at) gmail.se)

Har du frågor av teknisk natur, om versionsuppgraderingar och server, är det Douglas du hör av dig till.
Om du har frågor, förslag, konstruktiva synpunkter på forumets regler eller om du blir trakasserad på något sätt via forumet är du välkommen att kontakta antingen Robert, Raptor eller Ester.

Om du vill uppmärksamma oss på regelbrott i specifika inlägg bör du använda den specialfunktion som finns för detta. Du trycker du på det inrutade utropstecknet (!) som finns i övre kanten på det inlägg du anser bryter mot reglerna.

På detta forum innebär grön text att det som står är ett officiellt budskap från administratör eller moderator. För att undvika förväxling vill vi att du inte använder dig av grön text.

Grundläggande debattregler
Du ska förstås försöka att skriva dina inlägg i rätt avdelning och i rätt tråd. Startar du en tråd på fel plats kan det hända att vi flyttar den till rätt plats. Du får inte heller posta samma tråd flera gånger, gör du det kan vi ta bort de överflödiga inläggen.

Att hålla god ton är inte svårt. Att vara nedlåtande för att ger mer tryck åt sina argument är inte okej.
Vi vill ha ett gott forumklimat med högt i tak för olika åsikter. Har du en kontroversiell åsikt måste du dock vara beredd att motivera den och förklara hur du tänker. Det är inte personangrepp att analysera en argumentation och begära motivering. Ge dig inte in i, eller starta en debatt, om du inte är beredd att fullfölja din argumentation och svara på följdfrågor.

Håll dig till ämnet som diskuteras. Vill du prata om saker som inte rör trådens ämne och/eller bara berör enskilda användare kan du använda PM-funktionen. Du får inte posta irrelevanta inlägg, spam och annan "nedskräpning". Forumet är heller rätt plats för mission, vare sig politik, etisk eller religiös sådan.

Personangrepp
Självklart får du inte angripa eller kränka andra andra användare eller dennes åsikter eller andra personer pga verkliga eller tillskrivna egenskaper, såsom kön, etniskt ursprung, religion, sexuell orientering, handikapp, eller politisk/etisk övertygelse. Är du utsatt för ett personangrepp och vill ha det avlägsnat från forumet - kontakta administratör/moderator.

Dina trådar ska ha specifika rubriker
Varje gång du startar en ny diskussionstråd skriver du in en rubrik. Skriv då en specifik rubrik så att man förstår vad tråden handlar om. Skriv aldrig bara "Fråga" eller "Hjälp" utan använd rubriken så att andra kan förstå vad din tråd handlar om. Alltså – skriv rubriker som "Magifråga" eller ännu hellre "Fråga om magiregler". Har du skrivit en ospecifik rubrik eller om du stavat fel i rubriken kan vi rätta till det. När vi gör sådana ändringar skriver vi in stjärnor i rubriken för att visa att vi har modererat din rubrik.

Du ska läsa igenom ditt inlägg innan du postar
Du förväntas läsa igenom ditt inlägg innan du postar det. Annars kan språkfel och annat försvåra läsandet. Dessutom blir det enklare att tänka sig hur dina läsare kommer uppfatta dig – tänk på att du ska hålla god ton. Det blir enklare att läsa ditt inlägg om du använder förhandsgranskningsfunktionen.

Du ska läsa igenom andras inlägg innan du postar
Du ska läsa igenom alla inlägg i en tråd innan du postar ditt inlägg. Ibland händer det att personer skriver att de "inte orkar läsa igenom alla inlägg så ursäkta om jag kanske skriver något som någon annan redan skrivit". Det anser vi vara respektlöst. För att posta i en tråd ska du ha läst vad de andra har skrivit. Sedan kan man förstås missa småsaker – det är fullt mänskligt att fela.

Forumets storlek är begränsad
Om du har en fråga och funderar på att starta en tråd om den ska du först läsa igenom inlägg i det ämne där svaret kan tänkas finnas. Detta gäller även om du ger dig in i en debatt i en existerande tråd - ta reda på om liknande debatter har förts på forumet tidigare. Anledningen till att du ska göra detta är för att den plats forumet kan ta på sin server är begränsad. Använd inte heller forumet för att efterfråga information som med lätthet kan hittas på annan känd plats, t.ex.http://www.google.se

Baksätesmoderering
Att påpeka 'Äh - lägg ned den här debatten!" eller att döma ut andras diskussioner som onödiga kallas för baksätesmoderering. Baksätesmoderering är inte tillåtet. Alla har rätt att uttrycka sig utan att få rätten att uttrycka sig ifrågasatt. Ifrågasätt gärna innehållet i ett inlägg, men inte inlägget i sig. Försök inte att tolka forumreglerna själv - gör istället någon av Administratörerna/Moderatorerna uppmärksam på det du uppfattat som ett problem. Administratörers och moderatorers tolkning av reglerna gäller också före andras tolkningar.

Forumstroll & Marionettanvändare
På internetforum i allmänhet pratar man ibland om vissa användare som forumstroll. Det innebär att användaren medvetet provocerar för provocerandets skull. Det kan ske om man postar radikala och medvetet inte accepterade åsikter bara för att reta upp sina meddebattörer. Detta är inte att förväxla med att ha en stark åsikt i en sakfråga. Du får förstås inte heller starta flera konton ("marionettkonton") som du sedan använder för att få det att verka som att flera tycker som du i en fråga. Konton med falska mailadresser kommer att raderas omedelbart vid upptäckt.

Var försiktig med ironi
Du är alltid ansvarig för vad du själv skriver. Att säga att man var ironisk är inget som fråntar skribenten sitt ansvar på något vis. Tänk också på att ironi ibland kan vara svårt att uppfatta i text, så var mycket tydlig om du använder ironi.

Sakfrågor
Du ska inte svara på sakfrågor om du inte med säkerhet vet svaret. Med sakfråga menar vi en fråga som har ett absolut svar och som inte har med personliga åsikter att göra. Två exempel är: "Är nästa del i kampanjen den 20/4 2011?" och "Hur många pound går det på ett kilo?".

Citat
Du får citera det som skrivits på forumet om du tydligt anger källan (med direktlänk till texten). Ta inte citat ur sitt sammanhang och citera med respekt för ursprungsskribenten. Du får inte kopiera text från forumet och säga att du skrivit den själv. När du citerar andra användare i ditt inlägg för att vara tydlig med vad du svarar på bör du undvika att citera hela inlägg. Det blir mycket tydligare om du delar upp citatet i mindre delar och skriver dina svar mellan varje del.

Länkar och upphovsrätt
Du får inte länka till hemsidor med olagligt material. Sådana länkar ommer att raderas vid upptäckt och den som länkat kommer att bli varnad, om det upprepas kommer användaren stängas av. Du får inte heller ladda upp eller djuplänka (t.ex. länka så att en bild syns på forumet) till upphovsrättsskyddat material om du inte har tillåtelse från upphovsrättsinnehavaren (kan t.ex. vara fotografen).

Reklam och annonsering
Du får inte länka till eller göra reklam för andra lajvarrangemang är de som arrangeras av Eleria-Lajv. Sådana inlägg kommer att raderas och den som skrivit inlägget kommer bli varnad. Du får annonsera och göra reklam för butiker och personer som säljer rekvisita som kan användas på lajv.


Din användare på forumet

Användarnamn
Du får ha vilket användarnamn du vill, så länge det inte bryter mot övriga regler. Det får alltså inte väcka anstöt eller vara provocerande. Väljer du ett olämpligt namn kommer vi att uppmana dig att byta namn för att sedan stänga av din användare om så inte sker.

Avatarer
Avatar är den bild en del användare har vid sidan av sina inlägg på forumet. Vi uppmuntrar dig att lägga upp bilder på dig själv som avatar. Detta för att det är trevligt att veta vilka man pratar med och för att det gör det lättare för oss att känna igen varandra när vi ses i samband med lajv och andra tillställningar. Tänk på att du inte får använda copyrightskyddat materiel (t ex en bild från LOTR) utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Inaktivitet
Om du inte loggat in under en längre tid (ca 6 mån) kommer ditt konto att raderas utan föregående varning. Eventuella inlägg kommer dock att finnas kvar men förändras då till att se ut som att de skrivits av en oregistrerad användare.
//Kaj Gyllinger
Användarvisningsbild
Raptor
 
Inlägg: 165
Blev medlem: lör aug 07, 2010 11:17 am
Ort: Westridge

Återgå till Säljes / Köpes / Hyres

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron