Mörkeralvernasutseende

 

 

 
 

Utseendekraven
De enda krav som finns är vit hy, svart hår och spetsiga alvöron. Så ser alla mörkeralver ut, punkt slut. Inget skägg, inget rosa hår, inga vätteöron. Till resten av outfiten har du fler valmöjligheter. Vill du ha flätor i håret, tatueringar i ansiktet, piercings, svarta läppar eller röda så går det bra. Men du bör tänka på att alver är odödliga, eviga och ståtliga varelser och man bör sträva efter att framstå som en sådan. Elegans, rikedom och makt skall utstrålas med utstyrseln, och det ska inte råda något tvivel om att det är en mörkeralv man möter på vägen.


Inget tvivel, det här är en mörkeralv

Öronen
Spetsöronen är mörkeralvens signum och bör absolut synas, så att du inte förväxlas med andra skogsvarelser. Latexöron kostar mellan 50-350 kr i maskeradbutiker och fästes med Mastix, kroppslim. Sminka öronen först, innan de limmas på.

Vit hy
Huden ska ha en jämn vit färg. Den får du lättast genom att använda vitt oljebaserat teatersmink, exempelvis av märkena Kryolan eller Grimage (finns på Butterix eller lajvhandlarn). Först gör du noggrant rent huden med våtservetter så att sminket sitter bättre. Därefter duttas vitsminket på med en sminksvamp med rikligt med smink på, tills du fått en jämn vit yta på all synlig hud. Sedan fixeras sminket med puder som klappas in med en puderdutta/puderkudde (vanligt vitt babypuder fungerar men det finns speciellt sminkpuder också). Överflödigt puder borstas bort från ansiktet med pudervippa. Det finns speciell fixerspray för smink att köpa men med puder slipper man se så glansig ut. Målet är att det inte ska synas att du är sminkad, utan det ska se ut som riktig hud. Övning ger färdighet. Skydda kläderna med en handduk under tiden, sminkfläckar drar ner jättemycket på helhetsintrycket. Våtservetter tar bort fläckar efter lite gnuggande om du tar itu med dem på en gång. Svart skokräm täcker över vita fläckar på läderrustningen. Använd handskar inlajv så slipper du sminka händerna.

Hår

Det finns några alternativ som alla kräver lite övning och förberedelser om du inte råkar ha svart hår från början. Med hårfärg gäller det att det blir ordentligt svart. Brunt eller grått är inte okej. Hårfärgsspray är ett alternativ men inte att rekommendera för en regnig vecka i skogen. Du kan täcka över håret med en sjal eller huvudduk, men då får du se upp så att du inte ser ut som en nunna. Öva hemma och dekorera med broscher, smycken och så vidare. Peruk är ett beprövat tips som också kräver att du provar hemma några gånger. Butterix och funnyproducts.se säljer hyfsat billiga i syntet. Att ha en perukmössa under eller hålla den på plats med hårnålar är att rekommendera. En schysst hjälm i läder kan vara snyggt, men se till att tillräckligt mycket av öron och ansikte syns så att det inte råder några tvivel om att det är en mörkeralv därunder.


Hjälm och peruk hos gruppen Saura Morco
 

Kläder
En enkel måttstock är att klä sig som det anstår det yrke du spelar. En krigare bör ha kläder som går att röra sig i, en diplomat måste se presentabel ut eftersom han/hon representerar sin Furste/Furstinna och en skrivare bör ha en väska för bläck och penna. Dock är mörkeralverna en rik och mäktig ras, där en tjänare antagligen har vackrare kläder än en lågadelsman i människobyarna. Fina tyger, broderier och utsmyckningar är därför att rekommendera. Men pråligt är inte alltid vackert. Det gäller att hitta sin grej.

Ett tips är att satsa på att sy kläder i ylle, sammet, linne och siden. Dessa material är något dyrare än de syntetiska (ex velour/krossad sammet och liknande) men de värmer bättre, torkar snabbare, andas mer, slits snyggare och är lättare att sy i (förutom sammeten som är lite svår). Om modellen inte är för radikal funkar de dessutom till lajv med andra krav.

Svart är vanligaste färgen på mörkeralvskläder men absolut inget krav. Inslag av gruppfärgen är också vanligt.


Färgglada mörkeralver. Småödlorna
 

Gruppfärger och symboler
Tidigare var det väldigt vanligt att alla mörkeralvsgrupper hade sin egen färg som visade vilken grupptillhörighet man hade. Efter ett par år var det dock slut på ”lediga” färger, om man bortser från rosa och babyblå, vilket ledde till att systemet frångicks. Det finns lättare sätt att visa grupptillhörighet, till exempel genom en symbol och en stil eller ett tema på kläderna. Liknande huvudbonader, tatueringar eller rikets symbol broderad på vapenrocken är exempel på detta. En gruppfärg som komplement till detta är naturligtvis snyggt, men då kanske man ska höra sig för så att det inte dyker upp tre mörkeralvsgrupperingar med blåa kantband.


En gemensam stil visar grupptillhörigheten. Tronens Tjänare
 
 

Detaljer, tips och trix om smink
Ibland kan det vara snyggt att pryda sin karaktär med detaljer som får den att framstå som mer genuin. Smycken eller dekorationer på kläderna är ett bra sätt. Billiga smycken, bälten och väskor finns på loppis och kantband att dekorera kläderna med finns i varenda tygaffär.

Vissa föredrar att pryda sin roll med en ansiktstatuering. Denna gör man lättast med en välvässad kajalpenna. Man bör då ha en tatuering som är enkel nog att man kan göra den likadan varje dag. Att markera kindbenen genom att använda svart eller grå ögonskugga som rouge gör att man får ansiktsdrag som annars försvinner i allt det vita. Även kring näsan kan man lägga en touch av svart eller grått, och gärna fylla i ögonbrynen med svart kajal eller ögonbrynspenna. Ögonskugga och läppstift ger också snygga effekter mot det vita.

Halsen är ett av de svåraste ställena att sminka snyggt. Många använder därför höga kragar eller sjalar som de knyter kring halsen när övriga sminket är klart. En vit sådan gör så att sminkfläckarna syns mindre. Därför har många mörkeralver vit halsduk. Hårfästet, eller skarven mellan peruken och pannan respektive huvudduken och pannan är också svår. Det är bara att träna. Att ta på peruken eller knyta sjalen sist gör att man kommer åt att sminka lättare.

Sminka av ordentligt på kvällen. Att sova med sminket är varken bra för huden eller sovsäcken. Sminkborttagningsgel, lotion eller ett stort paket våtservetter är att rekommendera. Prova våtservetterna hemma innan så att de tar bort fetsmink, annars har man inte så stor glädje av dem. Det finns speciella avsminkningsservetter att köpa. Sminket sitter bättre på en ordentligt rengjord hud.Läppstift, ögonskugga och rouge ger ansiktsdrag
Stjärnkristallens Utsända
 
 
 
Text och bild © Otilia Bogen 2011