Säkerhetsord/ordförklaring

Händer det något som du utanför din karaktär är väldigt obekväm med och något som du själv (off) inte vill göra, kan du alltid säga "OFF - jag vill inte för att [förklaring]" Går det att göra diskret och viskande till någon så är det att föredra, går det inte så får du självklart säga stopp högt och tydligt. De flesta lajvare förstår direkt att det är något du, som spelare är obekväm med och kommer  att hjälpa dig ur situationen. Är det tex. någon som tagit dig till fånga och ska låtsas hota dig med (latex)kniv och du känner dig riktigt obekväm utanför karaktären och använder frasen "OFF-förklaring" lite fint, kommer de backa och kanske säga att "nästa gång de ser dig..." eller bara kasta dig i fängelsehålan eller något annat. Lajvare brukar generellt viska och göra saker diskret och höra efter vad som är ok för dig som lajvare att göra så ni kan komma överens på ett snyggt sätt i spelet. In-game och för andra kan det se ut som om han viskar otrevligheter i ditt öra, medan ni egentligen viskar om vad du är ok med och inte. Snyggt och diskret, men klart och tydligt för de berörda.

Skulle en olycka ske och någon gör illa sig på riktigt, skriker man " OFF!". De personer som hör detta vet då att det är utanför spelet och avbryter det de håller på med för att tillkalla hjälp från arrangörer och medhjälpare. Lättast är att ta sig till Lönnkrogen eller offen.
OFF [förklaring] = Jag vill inte det här som person, för att...(se exempel i den stora texten ovan). Där emot är det inte tillåtet att använda detta om du som spelande karaktär vill ta dig ur en knipa! Det är Endast till för om Du bakom karaktären, off-lajv känner dig obekväm med situationen som detta skall användas.


OFF, Jag gjorde illa mig! = Du har gjort illa dig på riktigt och inte i karaktär, spelet stannar av runt dig så någon kan titta till dig eller ta dig till någon som kan. Detta ska självfallet inte missbrukas. Behöver du söka läkarvård, om möjligt så gå in-lajv till sagda läkekunniga person för att få off-lajv hjälp med din skada.

Kort och gott är det ALLTID ordet OFF [din förklaring] som alltid används. Går det att göra det diskret i viskning till någon så är det alltid det bästa för att inte störa spelet runt dig för mycket. Respektera andras spel och säg till.


Ordförklaringar.

In-lajv  = I spelet och i karaktär, kan även kallas in-lajv.

Off-lajv = Utanför spelet, i verkliga livet

Ett litet silver = En krona
Ett stort silver = En femkrona
Ett guld = En tiokrona

Vad är glaset? = Vad är klockan

Ett glas = En timme

Ett månvarv = En månad
Ett solvarv = ett år
(ett halvt solvarv/6 månvarv = 6 månader)