Att väja Roll


Det första du behöver fundera på är vad du vill spela för ras, det finns ett antal olika raser i Elerias lajv. En bra idé är också att fixa någon form av "lajvfadder", alltså en person som kan hjälpa dig med frågor och "lära dig spelet" och hur lajvande fungerar. Hör efter om du kan få åka med någon eller några som är vana lajvare eller gör en förfrågan på elerias forum, det finns alltid någon som är villig till att plocka in en eller fler personer för att lära ut konsten att lajva. Hör gärna efter med andra hur den grupp personer är som erbjuder sig att vara fadder till dig, alla grupper passar inte alla lajvare. Fråg runt lite och känn efter vem som passar dig bra.

När du väljer karaktär bör du också ha i åtanke att just välja roll efter hur rasen beter sig. Arrangörerna har en viss vision över hur lajvvärlden ser ut och fungerar och där är det ditt ansvar som lajvare att hedra och respektera den syn som arrangörerna har valt för den rasen du spelar. Hör efter och lär dig grunderna till den ras du valt och ha sagda "lajv-fadder" om du känner att du vill ha någon att "hålla i handen" och luta dig på och som du kan smyga med frågor till både in-lajv och off-lajv.

Det du bör vara beredd på är att olika raser beter sig olika.. En alv kommer mycket troligt att skjuta med pil och båge mot dig eller i bästa fall varna dig om du är på väg upp i deras skog.Du vill inte spela människa?

Prova nya saker är alltid en bra sak! Åter igen, se till att få kontakt med den ras du vill spela så de kan ge dig tips och idéer på hur just den rasen spelas. På det sättet slipper du göra bort dig om du inte skulle möta den rasens förväntningar på spel. Även om det är nybörjartolerans, så är det självfallet roligare att göra rätt än att snubbla sig fram i lajvvärlden. Lajvare är generellt sett väldigt välkomnande för nya spelare och delar gärna med sig av sina erfarenheter till andra så de kan sprida vidare upplevelsen, känslan och passionen i sitt intresse.Du vill ha en sminkroll?

Ok, för det första bör du fixa smink till den roll du vill spela. Ett bra tips för längre lajv är fetsmink. Skulle du använda vattenbaserat smink ute och det börjar regna... hoppsan, din mörkeralv blev visst mörkare och ditt svartblod blev en smutsig människa - inte så smart kanske.

Fetsmink är självklart inget krav, utan ett bra tips. Det finns på de flesta utklädningsbutiker. Fråga de personer du ska lajva med eller fråga i elerias forum var man kan få tag på bra smink och du kommer garanterat få svar! Använder du fetsmink så se till att även köpa puder som ser till att fetsminket inte glänser och det ser till att det sitter bättre. För borttagning behöver du använda avsminkningsfett, det brukar finnas på samma ställe som fetsminket. Till fetsminket behöver du sminksvampar, finns att köpa billigt på Åhléns eller någon annan generell butik som har vanligt smink.Hur sminkar jag mig?

För det första rekommenderas det att du har någon form av spegel med dig, helst en som är större än en liten handspegel, detta för att du ska kunna se dig själv bättre så du inte missar något ställe. Fråga gärna en vän att hjälpa dig ifall du inte ser ordentligt. Se till att sminka dig på ett bra ställe som inte syns utifrån. Även om du inte är färdigsminkad, betyder inte det att andra som inte har sminkroller, inte kan se dig. Det bästa är om du kan sminka dig inne i ett tält och komma ut som den ras du valt att spela. Har du lösdelar som ska klistras fast, används ett klister som kallas Mastix, det finns i de flesta butiker som har latexlösdelar som näsor, öron, hakor och annat.

Se till att sminket får en jämn och fin yta, att gå runt och vara ett randigt svartblod eller ett knytt som inte har smink hela vägen runt i nacken gör att ganska många personer får lite off-känsla och kanske inte riktigt klarar av eller vill lajva med dig på grund av det. Gör sminkningen så noga du kan och du kommer få ett bättre bemötande in-lajv. Även om Eleria är nybörjartolerant så är det en självklarhet att göra det bästa man kan med det man har!